En resa med mina två största döttrar för att uppleva lite "gamla stenar" i Italien.

Resans mÅl

Målet med denna resa är främst att umgås med mina två äldsta döttra som båda flyttat hemifrån. Och givetvis att uppleva lite gamal historia. Tänkta besöksstopp är på denna resan: Liechtenstein (ett nytt land att bocka av), Milano (modemecka för mina döttrar), Maranello (Ferrarifabriken), San't Agata (Lamborghinis farbrik), Vinci (plats nummer ett i världen), Pisa (vilodag och baddag), Rom (ruiner), Vesuvius (ska bestigas), Pompei (historia), Sirolo (paus och baddag), Urbino (ny stad), San Marino (vackert), Venedig (hitta nya platser), Palmanova (stjärnformad stad), Salzburg (stadspromenad) och Berlin (första gången).

Planering

Planeringen gick till som vanligt att jag med hjälp av Google earth och geocaching planerade efter sevärda platser utöver de som är traditionella. Efter detta fick resans rutt och tid planeras om några gånger så det skulle passa oss alla tre. Bokning av övernattning påbörjades två månader före resans start för att vara ute i lite god tid.Hade lite strul med bokning i Rom, Sirolo och Venedig där de tänkta campingplatserna till att börja med inte hade plats för oss, eller att de inte tog emot bokningar på mindre tid än en vecka. I rom valde vi ett annat som vägrade svara på mejl i början. Efter ett par samtal ordnade det sig dock. Sämre gick det i Sirolo där vi inte fick tag på något boende. Här fick vi ta en chansning och valde att försöka hitta boende då vi kommer fram (spännande). I venedig fick vi ringa och mejla ett antal gånger innan vi ens fick en bekräftelse på den bokning jag lyckats göra via mejl. Fick kontakt dagen innan resans start, via telefon (dålig service). I tyskland valde vi att bo på Etap och F1 hotell.

Sevärdheterna vi tänkt se behövdes inte förbokas så när som på Leonardos "Nattvarden" i Milano. Här hade jag läst att man bör boka minst två till tre veckor i förväg, så jag försökte åtta veckor innan (april), men det var fullbokat till slutet på augusti.

Resan

Dag 1

Körde till Karlshamn för att bli klippt innan resan och för att hämta Alexandra (linnea var med från Emmaboda). Körde sedan vidare mot Trelleborg, med stopp i Kristianstad för mat. Körde på båten och gick och lade oss.

Dag 2

Denna dag var bara räknad som en transportsträcka med slutdestination Augsburg i södra Tyskland för övernattning på Etap. Fint väder hela resan. Stopp vid två tillfällen för kaffe och mat. Väl framme körde vi en sväng in i Augsburg för att se hur staden ser ut. På väg tillbaka till Etap igen kör vi inom IKEA för mat. Det drar ihop sig till regn så vi köpte paraplyer på IKEA också. Tillbaka till hotellet för lite öl och kortspel sedan sömn.

Fikapaus

Dag 3

Blomma

Körde tidigt på morgonen mot första stoppet, Lieschtenstein. Stannade till ca 3 mil söder om Augsburg för att logga en "skatt" (geocaching). Fortsatte färden mot Lieschtenstein. Resan gick snabbt. Väl framme i Lieschtenstein regnade det. Stannade till vid ett geologiskt ställe för att se hur bergarterna ser ut i Lieschtenstein.

Geologi

Körde vidare mot Milano förbi alperna och dess alla slott.

Slott

Ankom till campingen i Milano och gjorde oss hemmastadda i stugan.

Stugan

Tog sedan en promenad på campingområdet och såg att de hadde en liten djurpark där.

Åsna

Körde sedan in till centrum för att beskåda Santa Maria dela grazia där Leonardo målat Nattvarden, även om vi inte skulle kunna gå in och titta på målningen. Vacker liten kyrka.

Santa Maria De la Grazia

Gick sedan vidare mot Duomo och centrum. Gick en liten sväng runt Domkyrkan och Gallerian och fick syn på att Dolce&Gabana firade 20års jubileum med massor av celebriteter på röda mattan. Bl a Morgan Freeman.

Duomo

Gallerian

Morgan Freeman

Gick sedan vidare till Duomo för en rundtur inne och på. Mycket vacker arkitektur och väldigt storslaget. Alla vinklar och vrår var detaljerade, så här fanns hur mycket som helst att fotografera. Väldigt stark upplevelse.

Duomo detalj

Vi hade tur med denna dagen då det var uppehåll i regnet så fort vi var utomhus.

Dag 4

Denna dags slutmål var till Pisa, via Maranello, San't Agata och Vinci. Dagen började regnigt och färden gick till Maranello och Ferrarifabriken. Vädret var regnigt under hela bilfärden. Vid framkomsten till Ferarrifabriken sprack molntäcket upp och solen tittade fram. Det var mycket komers runt själva fabriken och i Ferraributiken fans inte mycket som passade min plånbok, även om det fanns en del tröjor mm som jag skulle kunna köpt.

Ferrarifabriken

Ferrari

Efter Maranello körde vi vidare till San't Agata och Lamborghinis fabrik. Åter regnigt under bilfärden, men det blev uppehåll vid ankomsten till fabriken. Här var det inte lika mycket komerciellt runt omkring. Fabriken såg ut som vilken fabrik som helst. Här i krokarna stannade vi till för att äta lite Lassagne också, mycket gott.

Lamborghinifabriken

Färden gick sedan vidare mot Vinci via Florens. Mycket regn och åska under resan, men åter igen då vi kommer fram är vädret fint. Lika vackert som förra gången jag var här. Då vi återvände till bilen och skulle köpa lite lokalt vin från en försäljare vid parkeringen, kom en äldre farbror och föll framstupa med ansiktet först ner i asfalten. Han skadade ansiktet, hakan och ovansidan av sina händer med mycket blodflöde. Med hushållspapper och vatten hjälpte vi honom tills det kom en annan turist med lite bättre sjukväska än oss och som dessutom kunde italienska, och tog över.

Leonardos födelsehus

Med en obehaglig känsla i magen men ändå med lite lycka över att händelsen slutade väl, körde vi vidare mot Pisa i samma ögonblick som himlen öppnade sig på nytt. Väl framme i Pisa gick vi för att handla in lite matvaror till de två kommande dygnen.

Torre Pendente

Dag 5

En dag med rundvandring i Pisa. Fint väder och mycket varmt.En dag som avslutades med dopp i poolen på campingen.

Ödla

Gammal badanläggning

Chiesa di Santa Maria della Spina

Badmössor

Dag 6

Målet för denna dagen var Campingen "Seven hills" i Rom. Vi valde att köra kustvägen då vi inte hade någon brådska. Stannade till ca halvvägs intill havet. Efter stoppet sneddade vi innåt landet mot Rom på småvägar (i hopp om att alla vägar bär till Rom).

Havet

Här såg vi gamla akvedukter och massor med vinfält som var mycket vackert.

Gammal akvedukt

Vinranka

Stugan på campingen såg fin ut, och det ingick frukost vilket vi inte viste om. Åt på pizzerian på campingen och tog en öl. Somnade sedan nöjd.

Campingstugan i Rom

Dag 7

Idag var det en stadsvandring i Rom som gällde. Började med att ta metro till S. Pietro. Därifrån gick vi till Vatikanen. Mycket folk som skulle in så här på förmiddagen.

Vatikanen

Gick sedan vidare mot Piazza Venezia via Ponte Vittorio Emanuele II.

Ponte Vittorio Emanuele II

Väl framme vid Piazza Venezia gick vi upp för alla trapporna på Vittoriano för att beskåda utsikten som var väldigt vacker. Vi åkte dock inte upp till panoramautsikten.

Piazza Venezia & Vittoriano

Efter lite inköp av dricka gick vi vidare till Trajanuskolonnen som var mycket vacker. Det var omöjligt att gå runt och beskåda hela historian på den på grund av arbete runt omkring kolonnen.

Trajanuskolonnen

Gick därefter in på Forum Romanum och Pallatinen (olidlig värme). Mycket folk och mycket "gammal sten". Det är svårt att förstå att detta en gång var europas centrum där allt bestämdes. Efter ett par timmas rundvandring och en mage som skriker efter mat begav vi oss till Colosseum för att se om vi hittade någon mat där.

Forum Romanum

Snabbmat. Därefter in på Colosseum. Här var det också mycket folk och svårt att fotografera utan att det kom med en massa folk på bilderna. Det var större än jag trott. Värmen börjar göra sig påmind igen.

Colosseum

Vidare mot Fontana Di Trevi, men först ett stopp för lite mer riktig mat. Lite fönstershopping och sedan till Fontana Di Trevi. Trångt och svårfotograferat objekt.

Fontana Di Trevi

Fönstershopping på vägen till Spanska trappan. Här var också mycket folk.

Spanska trappan

Efter Spanska trappan blev det fönstershopping igen på vägen mot Pantheon.

Pantheon

Och därefter stegade vi mot Piazza Navona. Här blev det glass och vi tittade lite på ett gäng som breakdansade innan vi gick vidare igen.

Piazza Navona

Vi gick nu tillbaka mot Metro S. Pietro via Sant' Angelo.

Sant' Angelo

På vägen hem med tunnelbanan släcks plöttsligt lamporna i tåget och jag skojar till det och säger att vi fått strömavbrott. Det visar sig dock att tåget gått sönder och att alla måste gå ur och vänta in ett annat tåg efter det att de har bogserat bort det som gått sönder. Själva loket hade precis kommit fram till perongen så alla fick gå igenom alla vagnarna fram till loket och gå ur där. Sedan blev det en väntan på ca 1 timme. Tåget vi kom med sedan var packat till bristningsgränsen.

#

Dag 8

Denna dag var tänkt att åka till Vesuvius och bestiga toppen där och sedan vidare till campingen i Pompei. Vägen upp på Vesuvio var kantad med diverse konstverk med anknytning till Pompei och utbrottet.

Konstverk

Vi körde bilen upp till 1000 meters höjd sedan fick vi gå upp resten (nästan 400 meter i höjd). Kul men tröttsamt. Det var dock inte lika varmt här uppe som vid havsytan vilket var tur.

En liten grotta

Tyvärr gick det inte att gå runt hela kratern vilket jag trott, men det gick att gå runt en bra bit.

Vesuvio

Köpte lite vin uppe på toppen som var odlat på sluttningarna. Detta ska smakas då jag kommit hem.

Kraterkanten

Det fanns lite aktivitet kvar i vulkanen i form utav rökslingor som ringlade sig uppåt på ett par ställen. Efter en stund uppe på kraterkanten påbörjades förden ner mot bilen igen.

På väg ner

Väl nere vid campingen i Pompei var det dags att inhandla lite varor igen. Tittade på GPS'en och fick fram att närmaste stormarknad bara låg 800 meter från kampingen. Det visade sig dock att vi fick gå en bra mycket bit längre då det både var motorväg och tågspår ivägen. Det blev nog en ca 3 km enkelsträcka istället för de 800 meterna. Tröttsamt för redan trötta ben efter vulkanbesöket.

Kvällspromenad till affären

Butiken hade ett ganska brett sortiment med olika ölsorter som jag bara var tvungen att testa.

Ölsorter

Dag 9

Midsommarafton! Denna dagen tänkte vi promenera inne på Pompei Scavi. Midsommarkransen innehåller diverse exotiska blommor, olivkvistar och apelsiner.

Midsommarkrans

Väl inne på Ruinstaden Pompei var det återigen mycket folk. Men det fanns ställen där det var i princip folktomt. Vi gick lite som vi själva ville utan guide. Området var mycket större än jag trott från början.

Pompei & Vesuvio

Det fanns många fina platser där man kunde fotografera ruiner med Vesuvio i bakgrunden.

Pompei & Vesuvio

Pompei & Vesuvio

Övriga turister trodde vi var hel från vettet då vi lade ifrån oss kameran och gick ivär en bit för att sedan ta kort med fjärrkontroll. Det var en del som frågade om de skulle hjälpa oss:-).

Grodperspektiv

Självporträtt

Det var ganska skrämmande att se minerna på de som blivit begravda i askan efter utbrottet. Ansiktsuttrycken var skrämmande närvarande. Vi såg dock inte alla dessa döda människor som gick att beskåda.

Ansiktsuttryck

Det fanns många fina detaljer i många utav husen, som t ex bordsben och målningar.

Bordsben

Detalj

Fresk

Det fanns många ställen som sagt där man kunde ta fina bilder utav vulkanen.

Vin & Vesuvio

Och gott om målningar som var otroligt välbevarade.

Fresk igen

Fler självpoträtt.

Grodperspektiv

Och en fin skalbagge i naturlig storlek. Sammanfattning på denna dagen var: varmt, mycket folk, lång promenad (ca 1 mil).

Skalbagge

Dag 10

Denna dagen var spännande då vi inte viste var vi skulle övernatta. Vi hoppades att få plats på Sirolo International camipng, men där var fullt. Vi hittade ett som hette Green Garden istället. Pool och egen strand vid havet. Hhärlig strand med små sten likt akvariesand till strand.

Campingstuga Sirolo

Efter ett dopp i poolen begav vi oss med campingens egen buss till stranden för ett dopp där. Härligt. Därefter tog vi en promenad in i Sirolo som inte var så stort, men vackert.

Utsikt Sirolo

Sirolo

Kvällssol Sirolo

Dag 11

Denna dags mål var Campingen i Venedig via Urbino och San Marino. Urbino hade vackra vidder och påminde mycket om San Marino till utseendet.

Urbinoutsikt

Efter en glass i Urbino begav vi oss på småvägar till San Marino. Vissa av dessa asfalterade småvägar saknade asfalt på stora ställen och var i sämmre skick än våra sämsta grusvägar hemma i Sverige. Vi parkerade bilen vid framkomsten till San Marino och promenerade mot centrum längs med stupet. Där skulle finnas en "skatt" som jag var på jakt efter, men det enda jag hittade var en vacker orm.

Orm

San Marino Centrum var väldigt vackert och mycket att titta på. Tjejerna älskade fönstershoppingen och smet in i en och annan butik också.

Chiesa di Santa Maria della Spina

Badmössor

Efter San Marino bar det iväg mot Venedig lite sena. Motorvägen var i stort sett igenproppad fram till Bologna och vi blev ytterliggare ca 1 timme senare. Var lite orolig om vi skulle hinna fram till campingen innan stägningsdags. Men det gick med 15 minuter tillgodo.

Dag 12

Vaknade efter en natt med dålig sömn på grund av för små sängar med kanter. Sängarna var till och med små för tjejerna som är en bra bit kortare än vad jag är. Dagens utflyktsmål var promenad i Venedig. Tog bussen in till Venedig. Promemerade mot vårt första mål för dagen: Ponte Di Tette (Tuttarnas Bro). Inget speciellt med brons utseende, men på denna bro höll de prostituerade till, förr i tiden, därav namnet.

Ponte Di Tette

Nästa delmål för dagen var Scala Contarini, en väldig vackert utsmyckad spiraltrappa som i bland kallas för "the Snail".

Scala Contarini

Nästa delmål var Ponte dell'Accademia, men först tittade vi in i en kyrka, Chiesa di Santo Stefano. En vackert utsmyckad kyrka.

Chiesa di Santo Stefano

Efter kyrkbesöket gick så promenaden vidare till Ponte dell'Accademia. En bro byggd i trä, och väldigt vacker konstruktion. Härifrån tog vi sedan en vaporetto till Piazza San Marco.

Ponte dell'Accademia

Även i Venedig gick det att beskåda bröllopsyran hemma i Sverige.

#

Väl framme vid San Marco hittar men de välbekanta Columbidae (duvor). Efter lite matande åt dessa flygfän begav vi oss vidare för att äta. Det blev en god pizza i en fin restaurang.

Columbidae

Efter maten blev det mer promenad och lite fönstershopping. Det var många fönster som fröjde ögonen i både färg och form. Jag hittade bland annat ett par skor jag köpte.

Skyltfönster

promenaden gick vidare till Arsenalen där de byggde massa skepp förr i tiden (och kanske fortfarande gör föresten).

Arsenalen

Färden gick vidare mot La Cantina. En pub som brygger sitt eget öl. Hade läst att det skulle vara stängt måndagar (det var måndag). Men väl framme var det öppet. De sålde däremot inte sitt öl (Morgana), men jag fick provsmaka ett glas. Betyg (*****) troligtvis det godaste öl jag smakat. Väl värt ett återbesök enbart för ölens skull. Promenerade sedan vidare till centralstationen igen och tog en vaporetto därifrån till San Marco igen. Detta var en trevlig upplevelse.

San Marco

Gick bort för att titta på Suckarnas bro (suck) vilken besvikelse. Hela kanalen var en enda reklampelare. Snacka om att sprida sin reklam på folks semesterbilder, vilket jag vägrar. Jag har därför retucherat denna bild för att det inte ska komma in smygreklam på min sida;-). Att man värkligen får göra så med en sådan turistattraktion. Tänk om de skulle gjort samma sak med t ex Eifeltornet, Tornet i Pisa, Cheopspyramiden eller något liknande. FY SKÄMS PÅ ER!!

Suckarnas bro

Åkte sedan vidare med vaporetto igen denna gången genom hela Grande Canale och under Ponte Di Rialto. Vackert.

Ponte Di Rialto

Åkte sedan buss hem till campingen igen för ytterigare en natt i för liten säng.

Bussresan

Dag 13

Vaknade igen efter en natt med dålig sömn och viste vi skulle ligga här en natt till och bara ha denna dagen till att slappa och vila. Fanns ingen pool och ingen strand i närheten. Vi beslutade oss för att bryta upp och se om vi kunde hitta någon camping vid Jesolo, helst Adriatico där vi bodde förra gången vi var i Italien. Väl där löste det sig med en natts övernattning på Adriatico trots att de egentligen bara hyr ut en vecka i taget. Bästa campingen i hela Italien. Här finns både pool och havsstrand.

Adriatico

Efter att vi installerat oss var det dags för dopp i havet och sedan lite mat, sedan dopp i havet igen. Spela lite kort och sedan ett dopp i poolen, sedan ett dopp i havet igen.

Stranden

Dopp

Snäckor

Efter åtskilliga bad gav vi oss in till Jesolo och deras Terrarium/Aquarium/fjärilsmuseum. De hade en hel del djur att titta på där.

Turtle

Något

Lionfish

Butterfly & Alexandra

Butterfly

Snake

Lizzard

Shark

Jesolo

Dag 14

Efter ett morrondoppi havet begav vi oss mot Salzburg med stopp i Palmanova för att se om man kunde se stjärnformen på staden från marken. Det var svårt att se.

Ödla

Färden gick vidare mot Salzburg och vi stannade till vid floden Tagliamento för ett fotbad i smältvattnet som var rejält kallt.

Tagliamentodopp

Vi gjorde en avstickare till Lieschtensteinklammer för att visa Alexandra hur där ser ut men väl där ösregnade det så vi körde vidare. Efter vi checkat in på Etap i Salzburg begav vi oss in till centrum för att uppleva lite Morzart historia. Vacker och pitoresk stad. Åt på en god restaurang intill Morzatplatsen.

Dag 15

Detta var bara en dag för transportsträckan mellan Salzburg och Berlin. Väl framme i Berlin skulle vi äta på McDonalds och då vi beställt och skulle betala visade det sig att de inte tog VISA-kort och inte kunde tala Engelska, så vi sket i det.

Dag 16

En dag som gjord för stadsvandring i Berlin (37° i skuggan). Vi körde in till Alexanderplatz och parkerade i parkeringshus där och gav oss sedan ut i värmen. Först på shoppingrunda kring Alexanderplatz och ca 45 minuter inne på NewYorker (pust).

TV-tornet ur konstperspektiv

Därefter gick vi mot Brandenburger Tor och såg en massa Trabanter på vägen. Stannade till på ett ställe på Unter Den Linden för fikapaus.

Trabanter

Det var mycket folk vid stadsporten och mycket varmt.

Brandenburger Tor

Vi gick vidare för att titta på "Führerbunkern" på Gertrud Kolmar Strasse trots att där inte finns så mycket kvar. Turen gick via de många betongpelare som utgör minnesmärket över Europas mördade judar.

Minnesmärke

Sedan gick turen mot Checkpoint Charlie förbi en bit utav Berlinmuren.

Berlinmuren

Vid Checkpoint Charlie var vi väl värda varsin Milkchake.

Checkpoint Charlie

Efter rundvandringen körde vi till någon butik i utkanten utav centrum som hette Xtreme, där jag hittade en vinterjacka till ett mycket bra pris. Tjejerna vill till affärerna men det är jag som hittar nåt att köpa ;-). Körde sedan till Rostock för övernattning på Etap där.

Dag 17

Lite shopping i Rostock innan vi körde på båten för hemfärd till Trelleborg. Lite problem med lastbryggan gjorde att vi blev ca 45 minuter sena. Övernattade i Karlshamn innan hemfärden på Söndagen sedan.

Minnen

Morganaöl i Venedig, Värme, Vesuvio, Ödlor, Stranden i Sirolo, Sängen i Venedig, Lassagne i Sant Agata, Bad i Jesolo, Mannen som trillade i Vinci, Att de inte tar VISA-kort på så många ställen utanför Sveriges gränser,

Statistik

5445 km
0,58 l/mil
84 km/h genomsnitt
8 länder